Home / PSYCH-K® Oefeningen / Wat is de de beste keuze?

Wat is de de beste keuze?

30 januari 2023

Twee gesloten deuren die twee keuzes representateren

Deze oefening gebruik ik regelmatig in mijn praktijk en vind ik bijzonder effectief. Je kan hem voor elk onderwerp gebruiken, van heel vaag tot heel concreet. Het makkelijkst is om deze oefening te beschrijven aan de hand van een voorbeeld.

Keuze uit 2 studies

Stel je voor je wilt gaan studeren en je weet niet precies welke studie je zal kiezen. Je hebt al een lijstje met voor- en nadelen gemaakt voor beide studies en je komt er nog steeds niet uit. Dit betekent dat je er met je bewuste geest niet uitkomt. Het is zaak om te onderzoeken hoe jouw onderbewuste geest erin staat. Wellicht zijn er onderbewuste belemmeringen.

Ik heb bij Ikea felgekleurde ronde placemats van rubber gekocht die ik gebruik als ankers op de vloer. Ik kies een felrode uit die mij representeert en een groene en een blauwe voor respectievelijk studie 1 en 2. Ik leg de ankers op mijn gevoel op de grond neer.

Wat zien we in het schema? We zien dat ik relatief ver weg sta van zowel studiekeuze 1 als 2. Daar kan ik als eerste mee aan de slag. Ik ga op mijn rode anker staan, dat mij representeert, en kijk naar mijn studiekeuzes. Hoe voelt het om naar mijn studiekeuzes te kijken? Het voelt zwaar en moeilijk. Ik vind het moeilijk om te focussen op mijn studies, ik kijk liever ergens anders naar. Plotseling herinner ik me dat ik het op de lagere school heel moeilijk had gevonden om naar de middelbare school te gaan. Nu voelt het weer precies zo.

Daar komen de eerste belemmeringen al in zicht. Wat wil ik dan wel? Ik wil dat ik me goed kan focussen op mijn studies. Ik wil dat ik makkelijk de overgang maak naar een nieuwe studie. Ik wil makkelijk de juiste keuze kunnen maken.

Nu kan je Balansen doen voor bijvoorbeeld de Doelovertuigingen:

 • Ik focus me met gemak op mijn studies.
 • Ik maak de juiste studiekeuze.
 • Ik maak makkelijk de overgang naar iets nieuws.

Na het doen van deze Balansen kan je weer op het rode anker gaan staan. Hoe voelt het daar nu? Je zal merken dat het nu heel anders is om te kijken naar je studies. Indien je het rode anker ergens anders neer wilt leggen dan kan dat nu.

Ik heb mezelf dicht bij mijn twee studiekeuzes gelegd. Ik kan ze allebei beter zien. Studie 1 ziet er prima uit. Studie 2 ziet er nog wat vager uit. Hier is nog wat aan de hand.

Ik ga op studiekeuze 1 staan (als je de techniek Plaatsvervanging kent uit de Master Facilitation Workshop of de Advanced Integration Workshop, kan je ook in Plaatsvervanging gaan voor studiekeuze 1 terwijl je erop staat). Ik kijk nu vanuit studiekeuze 1 naar het rode anker (mezelf) en het blauwe anker (studiekeuze 2). Het voelt goed om vanuit studiekeuze 1 naar mezelf te kijken. Ik heb het gevoel (als studiekeuze 1) dat ik goed pas. Ik kijk ook naar studiekeuze 2 en voel me neutraal.

Ik stap van het anker van studiekeuze 1 af (als je in Plaatsvervanging was, ga je daar uit) en test de Doelovertuiging: “Studiekeuze 1 past bij mij.” Dit test al goed, dus daar waren mijn bewuste en onderbewuste geest het al over eens.

Ik ga op studiekeuze 2 staan (eventueel dus weer in Plaatsvervanging voor studie 2) en kijk naar mezelf. Ik merk dat ik zo mijn twijfels heb over dat rode anker (mijzelf dus). Kan die persoon mij wel aan? Ik stap uit studiekeuze 2 (eventueel uit Plaatsvervanging) en test de Doelovertuiging: “Ik kan studiekeuze 2 aan.” Mijn onderbewuste geloofde dit inderdaad niet en na het doen van de Balans is dit in orde gemaakt. Ik ga weer op studiekeuze 2 staan en kijk naar het rode anker. Nu voelt het goed als ik naar het rode anker kijk.

Ik stap weer van het anker voor studiekeuze 2 af en ga op mijn eigen rode anker staan. Ik kan beide studiekeuzes nu goed zien. Ik merk dat ik een voorkeur voor studie 1 heb. Deze voelt meer verwelkomend en warm, alsof ik me daar beter thuis zal voelen.

Deze ankeroefening zorgt ervoor dat je je belemmerende overtuigingen m.b.t. je studiekeuzes (of wat dan ook dat je kiest) zichtbaar maakt en kan transformeren. Hierdoor kan je meer een keuze maken vanuit een hele-brein staat i.p.v. je te laten leiden vanuit je onderbewuste angsten.

Vervolgens is het goed om het lijstje van voor- en nadelen er nog eens bij te pakken die je al hebt gemaakt, zodat je een keuze kan maken waarbij je verstand en gevoel op elkaar zijn afgestemd. En als je zo een lijstje nog niet hebt gemaakt, kan je dat nu alsnog doen.

Ik hoop dat je creativiteit al aan het stromen is. Je kan uiteraard ook een anker neerleggen voor je toekomst of voor hulpbronnen, wat je zoal kan bedenken.

Veel speelplezier met het doen van deze ankeroefening! We horen graag in de comments hoe jij deze ankeroefening hebt gebruikt en wat het je heeft opgeleverd.

Deel deze blogpost

4 Comments

 1. Angela 5 februari 2023 at 16:19 - Antwoorden

  Deze oefening heeft me wel mooie en nuttige inzichten gegeven op verschillende onderwerpen. Er kwam zelfs ook een “groter onderliggend issue” mee aan het daglicht waarop ik vervolgens een stresstransformatie kon doen met aanvullende balansen op de triggers ervan. Fijn om vervolgens vanuit mijn Hele Brein een “vrije” keuze te kunnen maken.

 2. Esther 5 februari 2023 at 15:21 - Antwoorden

  Heel verhelderend deze oefening, ik ga vaker op deze manier op zoek naar belemmerende overtuigingen. Thnx!

 3. Elly 5 februari 2023 at 15:20 - Antwoorden

  Super dankjewel, een hele fijne oefening, groetjes Elly

 4. Elise van Bussel 5 februari 2023 at 15:19 - Antwoorden

  Heel fijne en nuttige oefening! Dankjewel Paula.

Plaats een reactie

Go to Top