24 januari 2023

In dit blog vertellen Jan Wognum en Jeannette van Warmerdam over hun boek Natuurlijk! Organiseren. Dit boek zit vol prachtige overtuigingen die onze maatschappij keihard nodig heeft om de ramkoers waarop we nu zitten te transformeren. Welke overtuigingen wil jij hierover hebben en welke gelooft je onderbewuste al? Laat je inspireren door dit blog.
Wat geloof jij over de toekomst van (het leven op) onze planeet?
Het Regeneratieve Tijdperk
Het boek Natuurlijk! Organiseren gaat over wat er nodig is om de transitie naar het regeneratieve tijdperk te maken. Wat ons auteurs betreft is hierin de hoofdrol weggelegd voor bedrijven en organisaties. Wellicht is het eigenlijk de verantwoordelijkheid van de overheid, maar vanwege ons politieke kiessysteem gaat dat te lang duren en komen veranderingen dan te laat. Bovendien komt echte en dus duurzame verandering van binnenuit en vanuit intrinsieke motivatie. Daarnaast hebben bedrijven en organisaties een grote slag- en innovatiekracht en dus grote impact.
De Wijsheid van de Natuur
Intrinsieke motivatie ontstaat niet zomaar. Daar is – naast bewustzijn – ook een gevoel van urgentie voor nodig. Dat kan beiden ontstaan wanneer je de juiste kennis en informatie tot je neemt. Dat is in deze tijd best een uitdaging. Luister je naar klimaatdrammers of naar klimaatontkenners? Waarom niet luisteren naar je hart en ziel en daar een flinke dosis gezond verstand aan toevoegen? Of luister naar wijze mensen uit het verleden die geen weet hadden van onze huidige problematiek:
Look deep into nature and
you will understand everything better
-Albert Einstein-
Er zit zoveel wijsheid in de natuur, opgebouwd in zo’n 3,8 miljard jaar van evolutie. De natuurwetten, natuurlijke principes en de wijsheid van de natuur zijn een onuitputtelijke inspiratiebron. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur, dus die wijsheid zit ook in ons. Ons geloofssysteem – dat wat we diep van binnen geloven – mag gevoed worden met overtuigingen, die je eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken kunt noemen. Want in het verre verleden leefde de mens in nauwe verbinding met de natuur, zoals we nu nog zien bij inheemse volkeren. Indianen noemden de hulpbronnen bijvoorbeeld ‘familie’. Dat weerspiegelt een heel andere relatie met de natuur en haar hulpbronnen en dat leidt direct tot heel ander gedrag.

Benodigde overtuigingen
Om natuurlijk te kunnen organiseren is het nodig te geloven dat de mens onderdeel is van de natuur en niet de baas over de natuur. Te geloven dat de natuur haar eigen wetten en regels heeft en die altijd naleeft. Te geloven dat hoe de mens nu omgaat met de aarde en haar natuurlijke hulpbronnen eindig is en het voortbestaan van de mensheid bedreigt. Te geloven dat we veel kunnen leren van de natuur. Te geloven dat we – net als de natuur – zaken het beste systemisch kunnen bezien en inrichten. Te geloven dat we ecologische kringlopen kunnen creëren en dat dat nodig is. Te geloven dat regeneratief worden en zijn de oplossing is. Te geloven dat wij onze samenleving regeneratief kunnen maken. Dat wil zeggen dat bij alles wat we doen het onder de streep méér oplevert dan dat het kost. Te geloven dat regeneratief per definitie betekent dat het duurzaam is en dus ‘volhoudbaar’, zoals ze dat in Zuid-Afrika zeggen. Te geloven dat er met regeneratief organiseren opbrengsten te oogsten zijn en dat er dus een verdienmodel in zit. Te geloven dat regeneratieve designs nodig zijn en dat we hiervoor kunnen afkijken van de natuur. Te geloven dat regeneratief worden en zijn leuk is en voldoening geeft. En te geloven dat er overvloed kan zijn voor iedereen als we ons natuurlijk en dus regeneratief organiseren.
De aarde biedt voldoende voor ieders behoefte,
maar niet voor ieders hebzucht
-Mahatma Gandhi-