MysticMag interview

6 oktober 2023

Dit interview werd voor het eerst gepubliceerd op MysticMag.
In deze blog vind je de Nederlandse vertaling van het originele artikel.
Geschreven door Predrag Vlatkovic.

Kun je beschrijven wat PSYCH-K® is?

Paula: PSYCH-K® is de ontbrekende schakel tussen ‘begrijpen wat er moet verbeteren’ en ‘de verbetering ervaren’. Het is een organisch en gemakkelijk transformerend proces om op een plek te komen waar je leven prachtig stroomt. Waar je het leven kunt ervaren zoals het bedoeld is. Het proces omvat een dialoog met je Hoger Bewustzijn en je lichaam – om de wijsheid die in beide huist te kunnen gebruiken. Het is voor Martijn en mij de meest effectieve methode om beperkende overtuigingen te transformeren in ondersteunende overtuigingen. De originator van PSYCH-K® is Rob Williams bij wie ik heb gestudeerd. Van hem heb ik in 2015 de instructeurslicentie ontvangen.

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen en wat heeft je interesse gewekt?

Paula: Ik ben opgeleid als psycholoog. Ik heb psychologie en onderwijswetenschappen gestudeerd in Israël en heb een Master in Sociale Psychologie behaald aan de Harvard Universiteit in Boston, evenals een Master in Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden in Nederland.

Toen ik begon te werken als psycholoog, ervoer ik teleurstelling over de resultaten van mijn cliënten. Het beste resultaat dat we blijkbaar konden bereiken was het geven van inzichten en kennis over hun problemen, gecombineerd met het aanleren van coping technieken. Om hen te kunnen helpen bij het transformeren van gedragspatronen op onderbewust niveau bleef onmogelijk, zelfs met al deze inzichten. Dit resulteerde in veel frustratie bij mijzelf als psycholoog en bij mijn cliënten.

Ik bestudeerde veel verschillende technieken zoals Cognitieve Gedragstherapie, Systemisch Coachen, Transactionele Analyse, Neuro Linguïstisch Programmeren en Oplossingsgericht Coachen. Ik ging twee keer naar de School van Byron Katie, bestudeerde de Tarot en nog veel meer. Het was allemaal nuttig tot op een bepaald punt. Ik had nog steeds een andere manier nodig om cliënten daadwerkelijk te helpen veranderen. Dit bleek PSYCH-K® te zijn. Ik ben heel dankbaar dat ik zoveel diepe en significante transformaties bij mensen heb mogen meemaken sinds ik deze methode leerde en gebruik in onze coaching.

Wat kunnen mensen verwachten van jouw coaching?

Martijn: Ik coach individuele cliënten online en in-persoon. De manier waarop PSYCH-K® verschilt van de meeste andere psychologie methoden, is dat we weinig tijd besteden aan het bespreken van ‘het probleem’, of de wortel van de beperkende overtuigingen. In plaats daarvan besteden we tijd aan het beantwoorden van de vraag: wat zou je willen ervaren in plaats van dit probleem? Wat zou je prettig vinden om te voelen? Dus, de focus ligt op wat gewenst is, wat gewild is.

Of het nu gaat om werk, liefde, familierelaties, geld, het spirituele pad, letterlijk alles. Wat belangrijk is, is je antwoord als je jezelf afvraagt ‘Wat wil ik?’

Ik ben gestopt met mijn functie als directeur om mij samen met Paula full-time op PSYCH-K® te richten. Ik zie veel mannen en vrouwen, zoals ikzelf, die proberen een functie te krijgen die bij hun talenten en kennis past, maar worstelen om daar te komen. Ik weet wat PSYCH-K® mij heeft gebracht op mijn weg naar het directeurschap bij EY. Dus ik weet dat ik veel mensen kan helpen om hun innerlijke en/of uiterlijke ‘glazen plafond’ te overwinnen.

Hoe zien je workshops eruit?

Paula: Ik geef verschillende 3- en 4-daagse PSYCH-K® workshops: Alles begint met de Basis Workshop. In de Basis Workshop leer je twee Balansen (de naam die we aan de oefeningen geven) waarmee je je beperkende overtuigingen kunt transformeren en jezelf kunt bevrijden van stress. Er is de Advanced Integration Workshop waarin de gereedschapskist met technieken wordt uitgebreid en waarin we voortbouwen op de kennis van de Basis Workshop. En er is meer, kijk op mijn website voor alle informatie die je nodig hebt.

De kern van de Basis Workshop is het aanleren van de basistools en deze vervolgens oefenen met andere deelnemers, totdat je je er comfortabel bij voelt. Het proces is gegeven, wat je moet transformeren niet. Je krijgt dus de kans om veel van je eigen ‘haperingen’ als het ware op te lossen, om te leren, om fouten te maken en om er beter in te worden. We delen onze ervaringen en de meest interessante ’toevalligheden’ gebeuren tijdens deze workshops.

Kun je een voorbeeld geven van wat er in een workshop gebeurt?

Paula: Dit gebeurde tijdens de Basis workshop. Een deelnemer was Fenna, een dame die de Tarot bestudeert en zij was tijdens de lunch aan het experimenteren met haar kaarten op verzoek van een andere deelnemer, Jill. Niet hun echte namen, natuurlijk. Jill kreeg veel onheilspellende kaarten uit de Grote Arcana: De Hangende Man, De Toren, onder andere. Zowel Fenna als Jill schrokken hier erg van en we besloten om de angsten op een PSYCH-K® manier aan te pakken. Jill transformeerde een aantal van haar angsten met de PSYCH-K® Balansen en Fenna trok daarna voor de tweede keer kaarten voor Jill. En ja hoor, de onheilspellende kaarten waren weg en er lag nu veel meer geluk en voorspoed op tafel voor Jill. Er hing een totaal andere sfeer in de kaarten. Jill had haar innerlijke overtuigingen en stress getransformeerd en dat werd meteen weerspiegeld in de kaarten.

Je hebt ook een boek geschreven met de titel ‘Neem de regie over je eigen leven … en maak je dromen waar met PSYCH-K®‘. Kun je ons daar meer over vertellen?

Paula: In het boek vertel ik mijn eigen verhaal over hoe ik bij PSYCH-K® ben gekomen en wat het voor mij heeft gedaan. Ik geef veel voorbeelden van de resultaten van PSYCH-K® sessies, zowel in een workshop setting als in individuele coaching. En ik leid de lezer naar ondersteunende overtuigingen die helpen om dichter te komen bij waar hij of zij wil zijn. Ik ben erg trots op het feit dat het voorwoord van mijn boek is geschreven door Dr. Bruce Lipton, auteur van het boek de Biologie van de Overtuiging. Ik voeg de link naar het boek toe.

Naast het boek schrijven Martijn en ik maandelijks een Nederlandstalige nieuwsbrief.

Mijn levensveranderende verhaal

Paula: Toen ik PSYCH-K® ontdekte, was ik nogal sceptisch. Hoe kan iemand in hemelsnaam beweren dat hij een diepgewortelde beperkende overtuiging tijdens een proces van vijf minuten kan veranderen in een ondersteunende overtuiging? Ik moest, metaforisch gesproken, op de resetknop drukken van wat ik geloofde dat waar kon zijn.

Vroeger was mijn wereldbeeld dat ik omringd was door kritische mensen, die hun kritiek op mij richtten. Ik leefde niet in een vriendelijke wereld. Mijn coping mechanisme was om altijd op scherp te staan, ik droeg een harnas met stekels, een beetje zoals een egel. En mijn vader voedde mij op met wijsheden als: De eerste die een klap uitdeelt, is de winnaar. Ik kwam dus veel stekelige situaties tegen, waarop ik agressief reageerde en als een ander hetzelfde deed, werd mijn wereldbeeld bevestigd: mensen hebben kritiek op mij! En dat terwijl ik verlangde naar waardering, gezien worden en geliefd zijn, gewoon om wie ik ben.

Tijdens mijn allereerste PSYCH-K® Workshop plaatste ik een heleboel nieuwe ondersteunende overtuigingen in mijn systeem: ‘Ik ben goed, precies zoals ik ben’, ‘Ik ben waardig’, ‘Ik doe ertoe’. De beste van allemaal was ‘Ik hou van mezelf met heel mijn hart’. Dit was gewoon transformerend. Hierna merkte ik dat ik niet meer de hele tijd op scherp stond, mezelf voorbereidend om de eerste klap uit te delen. Als door een wonder werd ik ook niet meer omringd door kritische mensen. Sindsdien zie ik hoe iedereen is zoals ik, soms gelukkig, soms niet. En als ik feedback krijg, is die nuttig, die wijst me de volgende keer de weg naar een nog betere prestatie. Vanaf dat moment ging mijn leercurve steil omhoog en daarmee ook mijn geluk en tevredenheid.

Dus je begrijpt wel waarom ik zeg: Als je blijvende verandering wilt, is PSYCH-K® echt de ontbrekende schakel.

Ga voor coaching mogelijkheden (persoonlijk en online) naar https://www.dewerff.net/coaching/.

Deel deze blogpost

Go to Top