Intuïtief tekenen

9 maart 2023

Het doel van deze oefening is om een nieuw perspectief te krijgen ten aanzien van een thema waarbinnen je wilt veranderen. Soms is het lastig om de woorden te vinden bij een uitdaging of doel. Dan kan het helpen om dit te tekenen. De oefening geeft je een andere manier om expressie te geven aan je binnenwereld, voorbij woorden en logica. Daarnaast kan je er op een afstand naar kijken omdat de situatie voor je, op papier ligt.

Het is niet belangrijk hoe goed je kunt tekenen. Het gaat namelijk niet om de tekening, het gaat om jou en om wat de tekening je wilt vertellen. Vind je van jezelf dat je niet creatief bent, dan kun je daar een Balans voor doen.

De oefening

  1. Pak twee vellen blanco papier en kleurpotloden, stiften, krijtjes, verf net wat je in huis hebt en fijn vindt om te gebruiken.
  2. Neem een thema in gedachten waarbinnen je verandering of inzicht zoekt.
  3. Begin met het tekenen van de eerste tekening op basis van hoe je je nu voelt ten aanzien van het gekozen thema. Denk er niet te veel over na, en begin gewoon met tekenen. Het is een intuïtief proces.
  4. Deze tekening is een afspiegeling van wat er op dit moment bij jou speelt rond dit thema. Bekijk je tekening en sta stil bij wat je getekend hebt.
  5. Spiertest of je in Hele-Brein-Staat bent met de tekening. Zo niet, doe hier dan een Stresstransformatie voor.
  6. Bekijk de tekening opnieuw en stel daar vragen over. De tekening kan je laten zien hoe je er nu voor staat en wat er nodig is om dat te transformeren. De tekening helpt je om bewust te worden van wat er op onderbewust niveau speelt. Maak inspirerende Doelovertuigingen en doe hier de Balansen voor.
  7. Leg dan de tekening die je gemaakt hebt even aan de kant en neem de gewenste situatie rond dit thema in gedachten. Begin deze gewenste situatie te tekenen. Denk ook daar niet te veel over na, laat het maar gebeuren.
  8. Deze tekening is een afspiegeling van hoe je de gewenste situatie ziet, geïnspireerd door je Hogere bewustzijn. Bekijk je tekening en sta stil bij wat je getekend hebt.
  9. Spiertest of je in Hele-Brein-Staat bent met de tekening. Zo niet, doe hier dan een Stresstransformatie voor.
  10. Bekijk de tekening opnieuw en stel daar vragen over. Maak geïnspireerde Doelovertuigingen en doe hier Balansen voor.

Doelovertuigingen ter ondersteuning van de oefening

  • Mijn tekening van de huidige situatie maakt mijn belemmeringen vanuit mijn onderbewustzijn zichtbaar.
  • Mijn tekening van de gewenste situatie is geïnspireerd door mijn Hogere bewustzijn

Voorbeeld

Ik merkte dat ik niet verder kwam binnen een groot project waar ik mee bezig was. Hoewel ik het een leuk project vond kon ik er geen plezier meer uithalen. Ik voelde mij er niet fijn bij. Ik begon de huidige situatie te tekenen. Dit was te tekening die daaruit volgde.

Met behulp van de tekening zag ik dat de situatie onveilig voelde. Ik stond wankel op een surfplank, middenin een enorme golf (met haai) die op het punt stond de kust te raken. Ik heb een stresstransformatie gedaan op de tekening en bekeek de tekening opnieuw. Nu leek de tekening ineens heel onrealistisch.

Vervolgens maakte ik een nieuwe tekening geïnspireerd op de gewenste situatie, die zag er als volgt uit:

Ik bekeek de tekening opnieuw en testte of hier een Stresstransformatie nodig was. Deze was niet nodig. De volgende Doelovertuigingen volgden uit de tweede tekening:

  • Ik ben competent en gefocust.
  • Ik geniet van nieuwe uitdagingen.
  • Wat ik ook doe, mijn omgeving steunt mij.
  • Ik mag op avontuur gaan en plezier maken.
  • Grote avonturen zijn veilig voor mij.

Na het doen van deze Balansen merkte ik dat ik weer zin kreeg om verder te gaan. Mijn actiestap was om iemand om hulp te vragen bij het aanbrengen van structuur binnen de taken van het project.

Waar kan je op letten bij je tekeningen?

  • Ervaar je stress bij een tekening of bij een onderdeel van de tekening, doe hier dan eerst een Stresstransformatie voor.
  • Kijk naar de kleuren die je hebt gebruikt. Wat zeggen die kleuren jou?
  • Kijk naar de vormen die je hebt gebruikt. Zijn ze rechtlijnig of organisch, klein of groot? Wat zegt dit jou?
  • Heb je gebruik gemaakt van beeldspraak? Bijvoorbeeld en enorme berg die een groot project representeert of vogels die voor jou staan voor vrijheid. Welke betekenis geef jij aan de verschillende onderdelen?
  • Welke verschillen zie je tussen de eerste en de tweede tekening? Sta stil bij wat dit je laat zien.

Veel plezier, experimenteer en verras jezelf!

Geschreven door Facilitator Kelly Kluve. Meer informatie over Kelly is te vinden  op haar website 

Deel deze blogpost

Een reactie

  1. Viktoria Hoefsmit 12 maart 2023 at 16:43 - Antwoorden

    Ik heb het een geweldige manier gevonden om mijn gevoelens, verlangens te uiten. Nooit gedacht dat ik met een tekening, zoveel gevoelens en stress uit mezelf kan halen. Dankzij psch-k balansen ben ik in staat om ze om te zetten in rust, waardering, liefde, voldoening en dankbaarheid.

Plaats een reactie

Go to Top