Home / PSYCH-K® Oefeningen / Emotie-eten en PSYCH-K®

Emotie-eten en PSYCH-K®

16 januari 2022

Eten vanuit emotie in plaats van trek noemen we wel ‘emotie eten’, trigger van deze emoties kun je herleiden naar beperkende overtuigingen uit je onderbewuste. Met deze oefening kun je onderzoeken waarom juist dit eten je comfort geeft en welke overtuigingen hieronder schuilgaan. Met PSYCH-K® kun je vervolgens de onderliggende beperkende overtuiging transformeren. Deze transformatie heeft invloed op je emoties en daarmee ook op het eten vanuit die emotie.

De oefening

Zorg dat je favoriete snack voor je klaarligt en eet hier niet van op de dag van de oefening, bijvoorbeeld chips, maar het kan ook chocolade zijn, koekjes, of wat het dan ook is waar je naar grijpt als je je moe, boos, bang of eenzaam voelt.

Ga eerst even rustig zitten en adem een aantal keer rustig in en uit. Maak dan de snack open. Doe je ogen dicht, adem een keer diep in en uit, ruik aan je snack, bedenk hoe hij smaakt en wat je er allemaal zo lekker aan vindt, de geur, de smaak, textuur, dat het knapperig is of juist niet, is het zout of juist zoet, zacht of hard. Benoem in je hoofd alles wat voor jou aantrekkelijk is aan deze snack. Adem nog een keer diep in en uit. Ga dan in gedachten terug in de tijd en bedenk wat je eerste herinnering is aan het eten van deze snack. Waar was je, wie was er allemaal bij, hoe voelde je je, welk moment van de dag was het en welke details kun je je nog meer herinneren van deze ervaring? Adem weer even diep in en weer uit. Open daarna rustig je ogen.

Leg je ervaring vast of deel deze met je oefenpartner. Welke behoefte of verlangen heb je eigenlijk in plaats van de snack die je nu gewend bent te eten? En neem de tijd om de onderliggende (beperkende) overtuigingen voor jezelf op te schrijven. Doe indien nodig eerst een stresstransformatie met je snack en transformeer vervolgens je beperkende overtuigingen met PSYCH-K®. Ook kan je eventueel een relatiebalans doen met de snack die je hebt gebruikt. Daarna kan je de oefening eventueel herhalen om zo te ervaren of de aantrekkingskracht van de snack veranderd is.

Ervaringen

‘Emotie-eten is iets wat ik in het verleden veel heb gedaan. Toch vond ik het interessant om mijn ‘guilty pleasure’ uit het verleden nog eens te gaan onderzoeken. Tijdens de oefening heb ik gebruik gemaakt van een zakje M&M’s. Het ruiken in het zakje voelde als erg aangenaam en lekker. Ondanks dat had ik alleen geen behoefte om het meteen op te eten. Op de vraag waar de snack voor staat kwam er een herinnering van 12 jaar geleden omhoog. Een periode waarin ik veel onrust, eenzaamheid en vermoeidheid heb ervaren. De chocola is symbool gaan staan voor troost en liefde. Na diverse doelovertuigingen getest te hebben bleken deze sterk te staan. In die 12 jaar tijd heb ik grote stappen gezet in mijn persoonlijke ontwikkeling waarbij ik geen onrust en eenzaamheid meer ervaar. Wel bleek de herinnering van 12 jaar geleden nog stressvol te zijn. Deze heb ik getransformeerd.’

‘Ik heb de oefening gedaan en daar kwam uit dat ik stiekem en snel snoep wegprop. Bang dat het van me afgepakt zal worden. Dat was een mooi inzicht. De overtuiging ‘Er is altijd genoeg te snoepen voor mij’ gedaan.’

‘Wat een verrassende oefening met de snack! Ik heb een paar momenten gehad van frustratie, eenzaamheid en vermoeidheid waarbij ik naar chocola had kunnen grijpen. Ik heb onder andere de volgende overtuigingen gedaan – Als ik vermoeid ben ontspan ik me gemakkelijk en Juist door moeilijke gevoelens te verdragen los ik ze snel op.’

‘Ik heb geen emotie snack, maar in de oefening kwam naar voren dat mijn ‘emotie snack’ zit in films en series kijken. Wanneer ik me echt niet fijn voel, dan wil ik het liefste vluchten in films en series, en dan nog het liefste romantische komedies, waarbij ik enorm moet huilen. Vandaag heb ik gekeken welk verlangen hier onder zit en heb ik een heel aantal overtuigingen getransformeerd. Onder andere – Ik ben veilig in ongemakkelijke situaties, Al mijn emoties mogen er zijn, Ik omarm de strubbelingen in mijn leven en Ik mag me rot voelen.’

‘Ik heb de oefening gedaan met een zak chips, dat is de snack waar ik troost en comfort in vind voor alles wat ik ongemakkelijk vind. Mijn eerste herinnering aan het eten van chips is toen ik een jaar of 10 was. In het weekend aan het eind van de dag was er een moment van rust en gezelligheid met ons gezin waarbij ik en mijn broer een bakje chips kregen. De chips staat voor rust, veiligheid en geborgenheid na een lange dag van hard werken. Ik kon meteen een heel aantal beperkende overtuigingen opschrijven en transformeren! Ik ben benieuwd of de aantrekkingskracht nu ook blijvend veranderd is. Ik ben van plan ook nog een relatiebalans te doen met chips.’

Deel deze blogpost

3 Comments

 1. Peter Thijssens 9 november 2022 at 12:46 - Antwoorden

  Ik heb dit met 2 clienten gedaan en het resultaat is verrassend. Bij 1 persoon heb ik het toegepast op chocola en wijn, bij de ander op wijn. De eerste vrouw taalt niet meer naar chocolade. Bij de wijn heb ik het protocol 2x gedaan (in verschillende sessies); de tweede x was kort, alsof er nog een klein restje gedaan moest worden. Bij beide dames is het vanzelf naar de fles grijpen om te ontspannen verdwenen.

  Mijn eigen snackgedrag is wel afgenomen, maar niet weg; daar heb ik dus nog iets te doen.

 2. Petra 16 januari 2022 at 16:00 - Antwoorden

  Heel bijzonder, alle verschillende ervaringen. Ik ben niet echt een emotie-eter, maar toch zat er stress op koekjes/chocolade eten….
  Aangezien ik geen chocolade in huis had (uit voorzorg) heb ik deze oefening gedaan met Bastogne koeken, ook erg lekker. Bij mij kwam het beeld naar boven van onze vakanties toen ik nog klein was. Mijn moeder en ik hielden wel van snoep. Maar mijn moeder had overgewicht en schaamde zich daar enorm voor. Ik had daardoor de koppeling gemaakt, dat koekjes en chocolade wel heel erg lekker is, maar dat je er wel dik van wordt. En dat wil(de) ik natuurlijk niet. Hierdoor voel ik me altijd schuldig als ik iets snoep. Eerst de stress transformatie gedaan, en daarna de overtuigingen: “Mijn lichaam breekt koolhydraten met gemak af” “Ik geniet van een kleine hoeveelheid snoep”.

  Daarna ook aan de slag gegaan met mijn mobieltje. Steeds als ik die open, raak ik mezelf kwijt. Aangezien je er zoveel mee kunt, kom je altijd wel iets tegen dat je afleidt…. appjes, mailtjes, berichtjes, om je dan na 10 minuten te beseffen: “Wat ging ik ook alweer doen?”. Stress op jezelf verliezen in Social Media & bang om iets belangrijks te missen van vriendinnen. Ook die overtuigingen maar even getransformeerd: “Ik kan even kort naar Social Media kijken”, “Mijn vriendinnen houden mij op de hoogte van hun belangrijke gebeurtenissen”.

 3. Peter Thijssens 16 januari 2022 at 15:53 - Antwoorden

  Ik heb het doen van zinloze spelletjes als onderwerp genomen. Er kwamen verschillende andere zinloze activiteiten naar boven die ik als afleiding heb gebruikt. Wat er onder zat was een leegte en de behoefte aan wegkruipen, koestering en me veilig voelen. Als laatste kwamen de woorden ‘gespeend worden’ in me op, dus daar lijkt de basis te liggen.

  De stressbalans voelde als een rouwproces, afscheid nemen van iets waartoe ik tot nu toe mijn toevlucht gezocht heb. Toen ik warmte voelde en er een lach op mijn gezicht verscheen, wist ik dat het goed was.

  Bij het met een partner oefenen daarna merkte ik dat ik gewoon aanwezig kon blijven als de ander in de Hele-Brein houding zat i.p.v. dat ik afleiding ging zoeken in e-mail checken en dat soort zinloze dingen; de impuls voelde ik wel, maar ik hoefde er geen vervolg aan te geven. Ik kreeg dus heel rechtstreeks de bevestiging dat de Stressbalans had gewerkt.

Plaats een reactie

Go to Top