Home / PSYCH-K® Blog / Drie niveaus van Bewustzijn

Drie niveaus van Bewustzijn

30 augustus 2020

Hersenen die deels boven het water uitsteken en deels eronder verdwijnen

In PSYCH-K® onderscheiden we drie niveaus van bewustzijn: het onderbewustzijn, het bewustzijn en het Hogere Bewustzijn. Tijdens het doen van een Balans zijn deze drie aspecten van het bewustzijn actief. Eerst zal ik vertellen wat de kwaliteiten zijn van deze drie aspecten en vervolgens hoe we gebruikmaken van deze kwaliteiten tijdens een PSYCH-K® Balans.

Hoger Bewustzijn

Het hoger bewustzijn weergegeven middels een cirkelBovenaan staat je Hoger Bewustzijn – onze spirituele kern. Daar zit het weten dat logica overstijgt. In je Hoger Bewustzijn tref je je bestemming en levensdoel. Het is datgene wat ons met elkaar en met alles om ons heen verbindt. Sommige mensen duiden dit aan met God, Allah, Hoger Zelf, intuïtie, je bron, of de principes van de natuur. Omdat dit bewustzijn niet is aan te wijzen, ook niet als metafoor, heb ik hier als visualisatie de cirkel gekozen.

Bewustzijn

Een kolibri die binnen PSYCH-K® staat voor het bewustzijnIn het midden hebben we ons dagelijkse bewustzijn. Het is dat deel van ons weten waarmee we beslissingen nemen in het nu, nieuwe dingen gaan onderzoeken en waarmee we de weekendboodschappenlijstjes samenstellen. Ook de voornemens voor het nieuwe jaar worden hier gemaakt, die dan wel eens rond 10 januari alweer een beetje zijn weggezakt… Het is een zeer wendbaar, snel en flexibel bewustzijn. Om deze reden doet dit bewustzijn me aan een kolibrie denken.

Onderbewustzijn

Een olifantenkop. De olifant geeft het onderbewustzijn weer.Het onderbewustzijn is een enorme macht en kracht in ons leven. Het onderbewustzijn heeft een miljoen keer krachtige processor dan ons bewustzijn. Het is dat wat onze voeding verteert, wat ons hart doet kloppen, waarmee we zonder nadenken kunnen autorijden, schaatsen en teksten typen (gesteld dat we dat ooit zo geleerd hebben dat we het hebben geautomatiseerd). Het helpt ons met overleven.

De kracht van het onderbewustzijn – vriend of vijand?

Het onderbewustzijn is een energiecentrale die zijn weerga niet kent. Het is het totaal van onze levenservaring, vastgelegd in automatismen en overtuigingen.

Tot ongeveer je zesde of zevende levensjaar staat het onderbewustzijn wijd open om alle kennis, informatie, methodes en gebaren op te zuigen. Dit maakt dat een kind de “erfenis” van de omgeving gaat dragen. Dat kan van alles zijn: een trauma of de zorgzaamheid van een ouder, de klaaghouding of de taal van een oudere zus of de scherpe opmerkzaamheid van een grootouder.

Na het zevende levensjaar is het onderbewustzijn minder flexibel of wendbaar maar nog wel ontzettend krachtig en snel. Behalve bij traumatische ervaringen zal het zonder opdracht van het bewustzijn niet snel uit zichzelf veranderen. Het is te vergelijken met een olifant. Zijn enorme kracht kan in je voordeel zijn en kan ook steevast de andere kant op willen. En hou ’m dan maar eens tegen!

Het onderbewustzijn is de baas 95% van de tijd!

Het blijkt dat in ongeveer 95 procent van de tijd onze olifant de baas is over wat we doen en nalaten. Dat wil zeggen dat we slechts vijf procent van onze tijd vanuit de kolibrie functioneren. Dit verklaart waarom die goede voornemens nogal eens een teleurstelling worden. Als je kolibrie een goed voornemen formuleert en je olifant weet van niets, dan gaat hij bijvoorbeeld niet zomaar door weer en wind naar de sportschool. De olifant volgt het oude programma totdat je hem opdracht geeft om te veranderen op een wijze die de olifant begrijpt.

Conclusie

Voor een verandering die werkt tot op celniveau is het nodig dat alle niveaus van je bewustzijn in overeenstemming zijn. Het bewustzijn weet vaak wel wat het wil en heeft de hulp van het onderbewustzijn nodig om zijn doelen te bereiken. Zonder de ondersteuning van het onderbewustzijn kan het leven voelen als een doorlopend gevecht, dat je regelmatig verliest. Wat we willen is een leven in flow leven. Een leven waarin het bewustzijn en onderbewustzijn op 1 lijn zitten met elkaar. In mijn leven geeft het Hoger Bewustzijn richting aan mijn leven, mijn hogere bestemming. Met mijn bewustzijn geef ik hier richting aan. Als het goed is, is mijn onderbewustzijn een grote uitvoerende kracht die mij helpt te komen waar ik wil zijn. Als dit niet gebeurt, is het tijd voor een Balans.

Deel deze blogpost

Go to Top