Home / PSYCH-K® Oefeningen / De staat van de wereld en PSYCH-K®

De staat van de wereld en PSYCH-K®

21 februari 2024

In deze blog verkennen we de rol van PSYCH-K® ten aanzien van de huidige staat van de wereld en hoe we daarmee in vrede kunnen leven. En welke actiestappen kunnen ondersteunen om die vrede naar buiten te brengen.

In vrede werken aan een nieuwe realiteit

Onze huidige realiteit kenmerkt zich door diverse grote problemen, zoals klimaatverandering, uitstervende soorten en vervuiling van ons leefmilieu. Ook de manier waarop mensen en medesoorten behandeld worden is diepbedroevend. En wellicht raakt dit aan gevoelens van boosheid, onmacht, en existentiële angst. Tijdens een oefenmiddag over dit thema bleek dit wel, voor velen is het thema overweldigend groot. Waar begin je, wanneer doe je genoeg?

Naomi Slijkhuis en ik hebben ons verdiept in dit thema. Naomi is naast PSYCH-K® Facilitator ook mindfulnesstrainer en ecologisch politicoloog. Zij houdt zich bezig met klimaatactivisme en gedragsverandering voor een nieuwe werkelijkheid.

We hebben deze middag gewerkt met het Nieuwe Werkelijkheidsprotocol van PSYCH-K® waarin we onszelf de vraag stelden in welke wereld wil je leven? Stel de door jou meest gewenste werkelijkheid in detail voor. En hoe kom je daar als je terugkijkt vanuit deze nieuwe werkelijkheid naar de huidige realiteit. Welke actiestappen heb jij genomen in de huidige realiteit om de nieuwe realiteit te helpen vormgeven?

Deelnemers hadden moeite om te kijken naar welke actiestappen nodig waren voor een nieuwe realiteit, maar het bleek dat velen al prachtige stappen zetten en dat het doen van balansen op belemmerende overtuigingen hen deed realiseren dat dat een prachtig startpunt is of zelfs genoeg. Ook het doen van een stresstransformatie kan de stress die rondom dit thema speelt wegnemen.

Voorbeelden van actiestappen

Er waren mooie voorbeelden van concrete actiestappen die mensen willen zetten of al gezet hadden. Zo had een van de deelnemers haar eigen ecologische verantwoorde boerderijtje vol met natuur en wilde dieren opgezet. En was er iemand die vanuit het nieuwe werkelijkheidsprotocol tot een wens van een compassievolle wereld kwam. Een actiestap die volgde was te beginnen met haar familie, waarbij ze een nieuwjaarsborrel met ludieke wensen en compassievol luisteren wil organiseren. Er was iemand die werkte met jongeren die zelfmoordgedachten hebben, zij had als wens dat jongeren vertrouwen en hoop in een betere toekomst hebben en bedacht actiestappen te zetten om verbinding te zoeken met anderen die met dit thema werken. Ook was iemand al bezig met verbinding zoeken en zo vernieuwing brengen in lokale gemeenschappen. Een veganistische, groene wereld, een wereld vol natuur, allemaal prachtige voorbeelden, waarbij concrete actiestappen kunnen zijn, zelf veganistisch te leven, bomen te planten, contact zoeken met initiatieven of met de gemeente.

Alhoewel onze huidige realiteit dus een complexe en urgente uitdaging is die vraagt om actie van iedereen, is de allereerste stap vrede te hebben in onszelf. De huidige realiteit kan leiden tot gevoelens van angst, onmacht en boosheid, het is zaak om in harmonie te komen met jezelf. PSYCH-K® kan je helpen om deze emoties te verwerken en in vrede te zijn met je zelf. Het is belangrijk om hoop en optimisme te hebben als we willen werken aan het tegengaan van klimaatverandering omdat dat ons motiveert actie te ondernemen. PSYCH-K® kan mensen helpen om een positieve mindset te ontwikkelen. Ook kan PSYCH-K® je helpen actie te ondernemen voor een betere wereld door je zelfvertrouwen en motivatie te vergroten. Als je bijvoorbeeld geloofd dat klimaatverandering onvermijdelijk is kan je deze overtuiging veranderen

Door keer op keer met een nieuw werkelijkheidsprotocol te oefenen, kom je erachter in welke wereld je wilt leven en kun je oefenen met voor jou haalbare actiestappen, zodat je vanuit daar je cirkel van invloed verder kunt vergoten. Of je kunt je realiseren en bestendigen dat wat je doet al genoeg is en dat je hiervoor mag staan, dat mag uitdragen. Zo kan het werken met PSYCH-K® een belangrijke rol spelen in het tegengaan van klimaatverandering en de andere urgente crises van deze tijd, zowel op individueel als op collectief niveau.

Voorbeeld doelovertuigingen die langskwamen tijdens de oefenmiddag

 • Ik heb zeggenschap in de wereld;
 • Ik ben van betekenis;
 • Ik leef in mijn nieuwe realiteit;
 • Ik heb de mogelijkheden iets te doen tegen klimaatverandering;
 • Ik ben tevreden;
 • Ik kan vanuit gelijkwaardigheid en vrijheid verbinding maken van hart tot hart;
 • Ik ben in verbinding met de collectieve liefde bij het aanwezig zijn in de collectieve chaos;
 • Ik ben verantwoordelijk voor mijn interactie met moeder aarde;
 • Ik blijf in balans ondanks de angst en polarisatie;
 • Ik geef mijzelf ruimte om vrolijk te leven;
 • Ik leef bewust vanuit mijn intuïtie;
 • Ik ben vrij in keuzes zonder dwang;
 • Ik ervaar vrede in deze wereld;
 • Ik speel een actieve rol in de verandering van de wereld.

Deel deze blogpost

Plaats een reactie

Go to Top