Home / PSYCH-K® Oefeningen / Begrafenis

Begrafenis

26 juni 2022

Het doel van deze oefening is om contact te maken met je belangrijkste waarden. Wanneer we inzicht hebben in wat we werkelijk belangrijk vinden, kunnen we andere keuzes maken indien nodig of met meer vertrouwen het pad lopen dat we al zijn ingeslagen. De oefening over ‘vijf dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben’ sluit goed aan op deze oefening als je hem niet al hebt gedaan.

De oefening*

Stel je voor dat je naar de begrafenis gaat van iemand van wie je veel gehouden hebt. Je bent op weg naar de condoléancekamer of naar de kapel. Je parkeert je auto en stapt uit. Wanneer je het gebouw binnengaat, zie je de bloemen en hoor je de gedempte tonen van een orgel. Je herkent vrienden en familieleden en deelt met hen het verdriet, maar ook een diep gevoel van saamhorigheid. Je loopt naar voren en kijkt in de kist. Plotseling zie je jezelf. Dit is jouw begrafenis. Al die mensen zijn gekomen om je de laatste eer te bewijzen en hun gevoelens van liefde en waardering te uiten. Je gaat zitten in afwachting van de plechtige dienst.

Je kijkt in een blaadje dat voor je ligt en ziet dat er vier mensen een speech zullen houden. De eerste is iemand van je familie, die van ver is gekomen. De tweede is een goede vriend, iemand die een schets kan geven van wie je was. De derde is iemand van je (voormalige) werk. En de vierde is iemand van een vereniging of groep waar je lid van was.

Denk nu eens diep na. Wat zou je willen dat deze mensen over je gingen zeggen? Wat voor echtgenoot of echtgenote was je? Wat voor een vader of moeder? Wat voor een zoon of dochter? Wat voor een vriend? Wat voor een collega?
Wat voor een karakterbeschrijving van jezelf zou je graag willen horen? Wat voor bijdragen en prestaties zou je vermeld willen zien? Kijk eens goed naar de mensen om je heen. In welk opzicht hoop je dat je in hun leven iets hebt betekend? Neem de tijd om je antwoorden op te schrijven.

Uitwerking met PSYCH-K®

Bekijk je antwoorden. Welke Doelovertuigingen en actiestappen heb jij nodig om jouw doelen te bereiken? Zet ze onder aan deze blog ter inspiratie van de mensen die na jou deze oefening doen.

*Deze oefening is vrij overgenomen uit “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen R. Covey.

Deel deze blogpost

Plaats een reactie

Go to Top